miercuri, 30 martie 2011

CAZARE IN BUSTENI

 Daca va hotarati sa porniti intr-o excursie cu trenul prin Statiunea Busteni primul lucru pe care il vedeti  este Monumentul ''Ultima grenada'' dedicat eroului  ''Caporal Vasile Musat'' cazut la datorie in primul razboi mondial,monumentul a fost construit in anul 1928.
 Este opera sculptorului Dumitru Barlad si reprezinta pe caporal aruncand grenada in tabara dusmana cu mana dreapta ce-i mai ramasese teafara. Caporalul Musat s-a nascut in anul 1890 in comuna Domnesti - Arges. 
Asa arata monumentul:        
                      















Biserica Domnească, zidită din piatra de carieră, este o copie redusă a Mănăstirii Horezu, prin arhitectura, dotările interioare şi vechimea sa, intră în rândul monumentelor remarcabile ale staţiunii. Este o biserică ortodoxă construită în anul 1889. Ctitorie a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, pictaţi în marime naturală în pronaos. În forma de cruce cu două turle de forme diferite, a fost ridicată de constructori italieni conduşi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerată a fi cea mai frumoasă din România, a fost lucrată la Viena. Icoanele originale păstrate, sunt pictate de Gheorghe Tătărescu sau ucenicii săi. Pictura originală din altar are acelaşi autor ca şi la Mănăstirea Sinaia - Agnes Exner.                      

 
In continuare drumul putem vedea Casa de Cultura din Busteni                  Casa de cultura Busteni (foto Neptunus)       

 Putem vedea de asemenea Casa Memoriala a scriitorului CEZAR PTRESCU    
Odată cu stingerea din viaţă a scriitorului la 9 martie ,1961 succesorii au donat statului casa cu tot ce se afla aici. Oferta lor a fost condiţionată de realizarea unui aşezământ de cultură socotind astfel că-şi îndeplineau o pioasă datorie către cel dispărut şi către generaţiile viitoare. Interiorul casei, păstrând neştirbit vechiul stil: mobilier rustic, scoarţe vechi, ceramică românească, statui şi tablouri, peste 10 000 de volume de carte, ziare şi reviste, dezvăluie la Cezar Petrescu două trăsături majore: preţuirea pentru arta populară şi marea-i pasiune pentru carte.

La intrarea în muzeu vizitatorul este întâmpinat de semne ale prieteniei lui Cezar Petrescu cu artiştii plastici ai epocii: statuile celor trei martiri Horia, Cloşca şi Crişan, dăruite scriitorului de sculptorul Oscar Han, sau tablouri semnate Iser, Jiquidi ori Demian.

Sufrageria ilustrează prin obiectele expuse aici, dragostea scriitorului pentru arta populară şi bunul gust: mobilier lucrat în stil popular, ceramică din Transilvania, o icoană pe sticlă. Două tablouri semnate Bilţiu- Dăncuş completează acest interior. In biroul de primire, mobilierul a fost comandat special după gustul scriitorului, covorul a fost realizat în cel mai autentic stil oltenesc şi perdelele lucrate ornamental pe pânză topită. Biblioteca numără peste 1 700 volume, majoritatea în limba franceză.In plus se mai gasesc aici numeroase opere de arta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu