duminică, 24 aprilie 2011

Casa memoriala Cezar Petrescu Busteni - Atractii turistice Busteni

Scriitorul Cezar Petrescu s-a stabilit in 1937 in orasul Busteni de pe Valea Prahovei.
Cladirea a fost construita in 1918 de familia avocatilor Elena si Dionisie Hobilescu, in care a locuit temporar, pana in 1937, cand a fost cumparata de Cezar Petrescu, care a locuit aici cu familia in perioada 1937 - 1961. Cladirea a suferit reparatii partiale in 1977 si 1992. Sunt expuse piese de mobilier (biroul de lucru), obiecte personale, scoarte romanesti, ceramica; sculpturi semnate Oscar Han, arta plastica (Iosif Iser, Nicolae Tonitza), biblioteca scriitorului cu peste 10.000 de volume (peste jumatate in limba franceza), din care 627 de volume cu dedicatii de la alti scriitori. Expozitia documentara prezinta documente originale, acte de familie, de stare civila, de studii si profesionale, corespondenta si manuscrise, fotografii si editii princeps ale operei scriitorului. Alaturi de acestea se intalnesc traduceri facute de Cezar Petrescu (1892 - 1961), traduceri ale operei sale in alte limbi, lucrari de grafica executate de scriitor. Cabinetul de presa de la etajul II cuprinde colectii de ziare si reviste, adunate de catre scriitor incepand din anii de liceu.
La moartea scriitorului Cezar Petrescu (9 martie 1961) casa a fost mostenita de sotia lui, Florica Petrescu, de fratele si surorile sale.
Mostenitorii au facut oferta de donatie statului, acceptata in 1964, si muzeul a fost deschis oficial la 17 decembrie 1967 in prezenta familiei, a oficialitatilor locale si judetene, a reprezentantilor Ministerului Culturii si Uniunii Scriitorilor, precum si a unor prieteni ai scriitorului.
Adresa: Prahova, Busteni Str. Tudor Vladimirescu nr. 2.
cazare busteni
pensiuni busteni
vile busteni

sursa: http://www.studentie.ro/campus/CASA_MEMORIALA_CEZAR_PETRESCU/c-176-a-30605

Un comentariu:

  1. Buna ziua,
    Va scriu in speranta unui schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://oraselulvesel2.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul informatii Iasi
    Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi titlul pe care il doriti si linkul
    Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere